petak, 29. siječnja 2016.

Linceri (i druge ideje od prhkog tijesta)


 

 



300 g brašna
1 paketić praška za pecivo
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
1 jaje


Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, maslac sobne temperature staviti u brašno, pa ga prstima umrviti zajedno sa brašnom (ako je maslac hladan i tvrd najbolje ga je narezati nožem na listiće ili ga naribati na ribež kao jabuku).
U takvu mrvičastu smjesu dodati šećer i vanilin šećer i na kraju jaje, pa umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u foliju i ostaviti oko pola sata u hladnjaku.
Izvaditi iz hladnjaka, pustiti da mao omekša i razvaljati ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 3mm)
Vaditi oblike modlicama, slagati na pobrašnjenu tepsiju ili pek papir i peći u zagrijanoj pećnici na 170°C najviše 10 minuta, jer moraju ostati blijedi.  Ako se prepeku biti će tvrdi.
Spajati dva i dva džemom i posuti šećerom u prahu.

Od ovog tijesta mogu se raditi i drugi oblici. Može se umjesto jedne žlice brašna staviti kakao, pa se dobije tamno tijesto koje se kombinira sa svijetlim. Tada se mogu raditi razni dvobojni oblici. (slike su poslije teksta)
Ako se tijesto mrvi ili puca, znači da je presuho, pa mu treba dodati žlicu do dvije mlijeka ili kiselog vrhnja, pa ga premijesiti. Ali treba imati na umu da prhko tijesto gubi na kvaliteti što ga više mijesimo.







Evo ideja sa neta:










moji božićni sobovi od ovog tijesta:




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...