petak, 22. svibnja 2015.

Lijepi dečki, breskvice (Balsamina impatiens) - skroman cvijet koji sam o sebi brine





... kao stvoren za mene koja svake godine sakupim njegovo sjeme, pedantno obilježim koje sjeme je sa koje biljke (da kasnije znam koje će biti boje), a onda ga ponekad preko zime zagubim negdje u kući, ljetnoj kuhinji, podrumu... tko će ga znati...
No, "lijepi dečki" se sami zasijavaju, pojave se posvuda po vrtu, jedan dio ostavim da krasi povrtnjak, ostatak presadim u dvorište. Čak mi je i interesantnije što tako ne znam koje će biti boje, pa znatiželjno iščekujem. 
Ima ih sa jednostrukim i duplim cvjetovima, u raznim bojama: rozi, crveni, bijeli, ljubičasti, šatirani.
Ako imaju dobre uvjete kao što su hranjivo tlo, dosta vlage i ne previše jako sunce budu poput malih stabalaca. Ako su u posudi, treba im dovoljno velika posuda jer mogu narasti čak i 1 m - imala sam takav slučaj.
Cvatu do kasne jeseni. Čahurice sa sjemenkama su napete poput opruge, pa je djeci zanimljivo kad ih pritisnu prstima, a one se u momentu raspuknu i sjemenke se razlete unaokolo.
Sada ih opet ima na mom vrtu, iznikli su po gredicama pripremljenim za povrće, pa će ponovo biti lijepih prizora za oko poput ovih na prošlogodišnjim fotkama.

samonikli "dečki" okruženi dragoljubom, ciklom, kukuruzom,rajčicom i gladiolama








Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...