ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Spužva Bob od papira

Malo printanja, malo bojanja, malo rezuckanja, malo strpljenja i Spužva Bob je bio gotov!
Malo smo se pomogli sa selotejpom, ali mojoj curki je to nebitna stvar, važno da ima Spužva Boba!

 

Ima na netu svakojakih predložaka, a nas dvije smo si odabrale odavde: http://www.kamibox.de/download



Pošto ne volim trošiti puno boje na printeru, predložak za izrezivanje sam printala u "draft" kvaliteti (najlošijoj). Tako smo dobili samo jasne obrise, pa smo flomasterima sve lijepo obojale. I onda rezuckanje, lijepljenje...
Ima naš Bob puno greškica i šlamperaja, ali nije bitno. Mi smo htjele dobiti jednog novog prijatelja za igru i to nam je uspjelo. Jedino što Bob već žalosno gleda prema Slavku, Kliještiću, Patriku, Kalamarku... a joj!





nedjelja, 18. studenoga 2012.

Kako napraviti malo vrućih čvaraka za guštanje

Kad se zaželim vrućih, hrskavih čvaraka, kupim komad carskog mesa koje ima debeli sloj špeka. Odvojim špek sa manjim dijelom mesa, da čvarci ne budu baš sama masnoća, pa rebrica spremim u zamrzivač ili ih odmah mariniram i kasnije ispečem uz neki prilog i salatu.

Špek narežem na trake širine oko 3 cm, skinem kožu, pa trake narežem na kockice 3x3.
Stavim u lonac sa debljim dnom, podlijem vode toliko da pokrije dno, najjača vatra, pa čekam da počne cvrčati.
Tada je potrebno svako malo promiješati drvenom kuhačom, dok čvarci ne poprime lijepu zlaćanu boju.
Pred sam kraj uvijek dodam crveni luk narezan na veće kocke, jer on daje predivan miris i okus čvarcima, a taj okus i miris ostaje i u masti. Zbog njega mast ima blagosmećkastu boju, ali to meni ne predstavlja problem.
Čvarke procijedim kroz veliko cjedilo za čaj, malo stisnem kuhačom, da ispuste višak masti, prebacim u zdjelu, posolim i uživam uz krišku kruha i crvenog luka.
Ponekad u istoj masti ispržim i kožice narezane na kocke, jer ih jako volimo, ali one jako pucaju i to je dosta opasan posao kojeg baš i ne preporučujem. Treba pokriti sve sa mrežastim poklopcem i dva sloja kuhinjske krpe kako bi para mogla prolaziti, ali da vruća mast ne može špricati iz lonca. Tako sam radila i sad, a  pucalo je kao na frontu. :)
Ovaj puta sam dobila vrhom pun duboki tanjur čvaraka i skoro litru masti.







petak, 16. studenoga 2012.

Dinstani grah

Ovo brzinsko jelo je često radila moja mama kad joj je ostalo kuhanog graha. Ja ga ponekad još više ubrzam kad posegnem za konzervom već kuhanog graha. Istina, konzerva dolazi u obzir samo kad je stvarno frka s vremenom, jer nisam sklona takvom kuhanju, a dokaz tome je 4 kg mladog graha koje čeka u zamrzivaču. Suhog ima za kupiti cijele godine, pa ne pravim zalihe. 
Prednost mladog graha je u tome što se ne mora namakati preko noći (mada je za zdravlje bolje kad se namače, jer se time smanjuje količina fitinske kiseline u grahoricama i žitaricama, ali vjerujem da grah ima u sebi dovoljno kalcija koji neutralizira štetne fitate - nadam se da sam u pravu).



Sastojci: kuhani grah, luk, mrkva, peršin, masnoća, sol, papar, mljevena paprika.

Za ovo jelo treba najprije na masnoći izdinstati luk narezan na kockice (idealna je masnoća od mesnog pečenja, ja je nikada ne bacim, već ulijem u neku malu staklenku i koristim za paradajz juhe, umake, variva...)
Treba dinstati poklopljeno. Luk daje ovom jelu okus kao da su unutra vrganji. Što ga više ima, to bolje. 
Kad luk omekša, dodati mrkvu naribanu na skroz sitne rezančiće, pa kad i ona sasvim omekša i raskaši se, dodati malo nasjeckanog češnjaka i nasjeckanog lista peršina. Peršin je također obavezan u ovom jelu.
Staviti kuhani grah, ali obavezno i tekućinu od kuhanja (ako kupujete konzerve, uzmite onu iz koje se čuje mučkanje kad ju protresete - to znači da unutra nije samo grah, već da ima i tekućine).
Posoliti, popapriti, po želji može ići i malo mljevene crvene paprike, ako mislite da je pregusto (meni nikad nije) podliti sa vodom ili dajBože jušnim temeljcem (ostatkom kuhane juhe) i još malo pirjati dok se okusi ne povežu.

Može se ovom dodati i popržene pancete (špeka), kobasice... može biti i kao prilog nekom mesu..., ali ja u ovome guštam samo uz šnitu domaćeg kruha i puuuuuuunnnnnu zdjelu salate (jel moram reći: domaće?).

Ako na kraju jela niste koricom kruha pokupili sve tragove na tanjuru i ostavili potpuno čist tanjur za sobom, onda ste negdje zeznuli. Pročitajte ponovo recept. :)

nedjelja, 11. studenoga 2012.

Magazin Mrvica

Predobar blog!  Prvi broj njihovog (ili njenog?) magazina sam pročitala u dahu, a slijedeći jedva dočekala!

Prešla sam cijeli blog uzduž i poprijeko, oduševila se i držim fige da je ovo početak jednog dugog putovanja!
Bravo za Željku!

Mrvica je tu: http://www.mrvica.hr/  gdje možete pročitati oba broja magazina, te još puno inspirativnih tekstova i recepata na blogu.



subota, 10. studenoga 2012.

Pečene jabuke

Mirišljave, tople jabučice za hladne večeri... Ovo se radi samo sa prirodno uzgojenim jabukama kojima se smije pojesti kora.





Neka jabuke budu podjednake veličine kako bi se se sve jednako ispekle. 
Jabuke oprati i poslagati u tepsiju jednu do druge. 
U tepsiju uliti malo vode, toliko da pokrije dno, da se jabuke ne zalijepe za dno.
Staviti u toplu pećnicu da se peku oko 25 minuta, na 250°C.
Prilikom pečenja jabuke se napuhnu, pa im onda koža popuca i to je znak da su pečene.
Mogu se prije pečenja izbosti vilicom, pa neće popucati, ali tada izgube sokove i postanu suhe.
Mogu se još vruće posuti šećerom u prahu i cimetom.
Najbolje su dok se jedu tople, ali su fine i kad su potpuno hladne.


Brze fritule s jogurtom

Hrskave izvana, mekane, spužvaste iznutra, a tokom prženja narastu u simpatične male loptice koje zadržavaju svoj oblik i kad se ohlade. I još brzo gotove!

 



20 jušnih žlica brašna (400 g)
1 paketić praška za pecivo ili puna čajna žličica sode bikarbone
malo soli 
2 jaja
4 jušne žlice šećera vrhom pune
može se po želji dodati i paketić vanilin šećera
2 čašice tekućeg jogurta (ukupno 360 g)
po želji se može dodati žlica ruma ili rakije, preporuča se da nebi upijale masnoću, ali ja to nikada ne stavljam jer nema potrebe. Stvarno i bez toga ne upijaju masnoću.

masnoća za prženje (oko 1 litre)

Ne treba mikser, sve se radi pjenjačom. 

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo.
Jaja  pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati sol, jogurt i rum, pa umiješati u brašno.
Smjesu dobro izmiješati pjenjačom dok ne nestanu grudice i bude lijepo glatka. Smjesa treba biti gusta tako da kad zagrabite žlicom, ne curi, već stoji poput loptice na žlici.


Zagrijati masnoću u posudi (neka bude najmanje 2 cm visine, da fritule mogu plivati na ulju i ne zalijepiti se za dno). Ja ubacim u masnoću mrvicu kruha, pa ako odmah počne cvrčati, dovoljno je vruća da se mogu stavljati fritule. 
U svaku ruku uzeti žličicu za čaj. Žličice umučiti u posudu sa uljem da se smjesa nebi ljepila za njih. Jednom žličicom zagrabiti smjesu, prenijeti nad zdjelu sa masnoćom, pa drugom žličicom gurnuti smjesu da se prži.
Treba ih biti toliko da imaju mjesta napuhnuti se i da se pri tom mogu same okretati. 
Neki tvrde da se smjesa treba istiskivati kroz dlan kako to rade naše none i bake, ja tako ne radim jer mi i ovako ispadnu lijepe loptice.
Slobodno prilikom prženja pojačajte ili smanjite vatru, bitno je da se ne prže prejako, jer onda nemaju vremena narasti, pa ostanu male, a unutrašnjost im bude pudingasta. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu ili je dovoljno da ih samo dotaknete vilicom, pa će se okrenuti. Mojoj kćerki je zabavno gledati kako narastaju u lijepe loptice i kako se same preokreću.
Kada su gotove, treba ih izvaditi da se ocijede na papirnatom ručniku, pa još tople posuti šećerom u prahuili preliti čokoladnim preljevom. 

Čokoladni preljev za fritule radim ovako:
50 g čokolade za kuhanje, 25 g maslaca, 2 jušne žlice mlijeka i 1 jušnu žlicu šećera staviti u posudu i zagrijavati miješajući na laganoj vatri dok se ne otopi i poveže. Najjednostavnije je to napraviti u mikrovalnoj.









ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Smjesa za modeliranje (domaći Play doh)

Vrijeme je kišovito, kada djeca sve više borave u kući, pa sam svojoj miljenici napravila ovu odličnu, podatnu masu koja se radi brzo i jednostavno.


200 g brašna (glatko tip 550)
65 g soli (može i 60 g ako nemate preciznu vagu)
20 g limunske kiseline u prahu
2,5 jušne žlice ulja
100 ml (1 dcl) vode
jestiva boja u tekućini ili u prahu

Brašno, sol i limunsku kiselinu pomiješati u jednoj posudi. U drugoj pomiješati ulje, vodu i boju. Boju dodati u količini da bude jako intenzivna jer se kasnije u smjesi dosta razblaži. Ja stavim pola bočice.
Mijesiti rukom u zdjeli da se sastojci povežu, pa onda još na radnoj površini da se dobije lijepa gumasta masa. Neće se lijepiti za podlogu jer je masno od ulja. I to je to. Igranje može započeti.


Netko prvo napravi smjesu, pa podijeli na dijelove i u svaki umijesi boju, ali to je teži način. Duže traje dok se boja umijesi u gotovo tijesto i teško se postiže ravnomjerna obojanost. Zato ja mijesim svaku boju posebno.
Za ovu prigodu sam umijesila tri smjese (zelenu, crvenu i žutu) svaku od gore navedene količine. Zelena i crvena su od jestive tekuće boje bez mirisa (vidi se ambalaža na slici), a žuta je od arome banane, pa lijepo miriši na bananu :)
Nakon igre masa se umota u prozirnu foliju da se nebi sušila ili se zatvori u staklene ili plastične posude koje ne propuštaju zrak. Traje i po nekoliko tjedana, ali ja to ne mogu točno reći jer smo mi svoju uvijek potrošili već za nekih tjedan dana. Napravimo figurice koje kćer više ne da reciklirati jer su joj lijepe, pa brzo potrošimo materijal.

 Smjesa umotana u prozirnu foliju za čuvanje hrane:


Ovdje se upravo radi jedna fiiiiiina, sočna, tortica:






Čupavci po receptu Mire Vučetić

Čupavci mogu biti meki, žilavi, suhi, sočni... mogu upiti više ili manje čokoladnog umaka... sve ovisi o receptu. Moja mala obitelj se odlučila da su joj ovi najbolji, pa ih dosta često radim. Budu jako mekani i upiju debeli sloj čokoladnog umaka.


 

Biskvit: 
50 g maslaca
200 g šećera
2 žutanjka
300 g brašna (ja koristim glatko tip 550)
1 paketić praška za pecivo
2 dcl mlijeka
2 bjelanjka

Maslac omekšati na sobnoj temperaturi, pa miksati dok ne postane pjenast. U njega umiksati šećer i jedan po jedan žutanjak. Brašno prosijati sa praškom za pecivo. U smjesu umiksati naizmjence brašno i mlijeko.
Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, pa lagano kuhačom umiješati u smjesu.
Uliti smjesu u maslacem namazanu i krušnim mrvicama posutu tepsiju, veličine oko 20x30 cm i poravnati površinu. Peći u zagrijanoj pećnici oko 25-30 min, na 180°C. Ne vaditi odmah van vrući biskvit, jer će se slegnuti zbog nagle promjene temperature. Ostaviti da se malo ohladi u poluotvorenoj pećnici, pa ga onda izvaditi da se ohladi do kraja. Izrezati kockice, (ja režem 3x3 cm) umakati jednu po jednu u umak, pomažući si sa dvije vilice, da ne prljate ruke, zatim provaljati u kokosu, pa slagati na pek papir ili alu foliju da se malo stvrdnu i prosuše.

Čokoladni umak:
2 dcl mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
200 g šećera
200 g maslaca

200 g kokosa 


U zdjelicu uliti mlijeko, dodati natrganu čokoladu, maslac narezan na kockice i šećer pa staviti na laganu vatru i miješati da se sve otopi i poveže. Nek još pomalo i kuha, pa kad je smjesa postalo malo gušća (ali nije to previše bitno, ako vam se žuri, dovoljno je da se samo dobro sve poveže) maknuti sa vatre da se ohladi do mlakog, pa umakati kockice biskvita. Ako režete velike kocke, možda vam ostane viška umaka, pa ga možete upotrijebiti kao preljev za palačinke ili kao topli napitak sa mlijekom, ili možete u njega dodati ribane kekse i orahe i lješnjake, malo ruma, pa raditi kuglice i uvaljati ih u kokos ili šećer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...