nedjelja, 16. prosinca 2012.

Krešenti, Reform kocke, Orah kocke

 na slici su redom s lijeva na desno: krešenti, reform kocke, orah kocke

Krešenti

To je jedan stvarno prefini starinski kolač, a u zadnjih nekoliko godina je stekao veliku popularnost.

Tijesto:   
200 g masti (ili maslaca) 150 g šećera
2 vanilin šećera

1 jaje i 2 žutanjka
sasvim malo soli
 
350 g mekog brašna pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo
2 žlice ruma (ako se želi jači okus ruma, staviti koju žlicu više)
   

Za umakanje kuglica:
 2 bjelanjka
 150 g mljevenih badema ili oraha (ja radim sa poprženim mljevenim lješnjacima)


Krema:
100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
malo ruma


Malo promiksati mast, pa dodati šećer i redom sve ostale sastojke. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku, pokriveno najlonom u zdjeli, najmanje 1 sat (najbolje preko noći). Nakon toga rukom otkidati komadiće tijesta i formirati kuglice veličine trešnje. Nije dobro raditi prevelike, jer onda tijesto prevladava nad kremom.
Kuglicu po kuglicu ubaciti u bjelanjak (ne treba ga mutiti), vilicom izvaditi, pa ubaciti u mljevene bademe, lješnjake ili orahe. Staviti na papir za pečenje i peći na 180° najviše 20 min, ovisno koliko su veliki. Ja ih pečem najviše 10 minuta. Otvorim pećnicu, pa pokušam keksić uzeti rukom. Ako je mekan da ga ne mogu primiti, pečem još sve dok nije mekan pod prstima.
Čokoladu za kuhanje rastopiti (na pari ili u mikrovalnoj), dodati maslac (ja nekad stavim i malo mljevenih lješnjaka, oraha..., ne puno jer krema nebi bila ljepljiva). Obavezno dodam i rum. Kad se krema malo prohladi i stisne, lijepim po dvije kuglice. Spremim ih u plastičnu kutiju sa poklopcem.

U recept sam dodala prašak za pecivo, jer mi je tijesto bilo nedovoljno prhko kad sam ih prvi puta radila. Sa praškom za pecivo kuglice ne zadržavaju oblik, već se na površini nepravilno raspucaju, ali su zato tako meke da se tope u ustima.

Reform kocke

Tko ih nije probao, ne zna što je propustio. Zapravo je to reform torta u malom. Tijesto se topi u ustima, a nema kreme koja bi bolje sjela u ovaj kolač.

Tijesto:
6 bjelanjaka
250 g šećera
1 vanilin šećer
250 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
3 žlice oštrog brašna

Krema:
6 žumanjaka
180 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje

kolač posipati sa mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima

Tijesto: Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šečer i vanilin šećer, pa još miksati oko minute dok ne nastane sjajna glatka smjesa. Mljevene orahe, lješnjake ili bademe pomiješati sa brašnom i lagano kuhačom umiješati u smjesu. Razdijeliti smjesu na tri dijela.
Namazati tri puta na papir za pečenje (20 x 32 cm), staviti na okrenutu tepsiju, pa jednu po jednu staviti peći na 160°C samo toliko dok rubovi ne promijene boju, oko 10 minuta. Sa ohlađenih kora skinuti papir, kremu podijeliti na 3 dijela, premazati svaku koru i na vrh kolača. Odozgo posipati.

Krema: Žumanjke i šećer miksati oko 4 minute dok ne postane svijetla, pjenasta, duplo veća masa. Miješati pjenjačom na pari dok se ne zagrije, pa dodati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne stopi sa kremom i lijepo zgusne, pa dodati malo maslaca da se kod hlađenja ne napravi korica.
Maslac pjenasto umutiti mikserom, pa umiksati u mlaku kremu.

Orah kocke
Odlične su i sa lješnjacima.


Biskvit:

6 žumanjaka
2 jaja
8 žlica šećera
2 žlice ulja
8 žlica brašna

Nadjev od oraha:

250 g dag mljevenih oraha
3 žlice šećera 3 žlice marmelade po izboru 1 dcl vrućeg mlijeka

Nadjev od bjelanjaka:

6 bjelanjaka
8 žlica šećera 2 žlice ulja 8 žlica brašna 1 žličica praška za pecivo

Žumanjke, jaja i šećer pjenasto umiksati da udvostruče volumen, pa umiksati redom ostale sastojke. Izliti u namašćen i mrvicama ili brašnom posuti pleh (30 x 30), pa peći na u vrućoj pećnici na 180°C oko 15 minuta dok bude polupečeno. 

Ja sam ove na slici malo prerano izvadila iz pećnice, dok još biskvit nije bio dosta pečen, pa je zato biskvit sjeo i ispao tanak. Zato je bolje peći duže nego prekratko. 
Za to vrijeme napraviti prvi nadjev (izmiješati sve sastojke zajedno) i drugi nadjev (izmiksati snijeg, pa dodati šećer i miksati pola minute, pa pjenjačom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo).
Na biskvit namazati prvi i odmah drugi nadjev, pa vratiti u pećnicu da se peće dok odozgora ne dobije zlatnožutu boju.
Pečenje traje sve skupa od početka oko 30 minuta.
Neki kažu da im na vrhu kolača nešto fali, pa svatko prema želji može dodati glazuru. Ja ih volim ovakve, a i lijepo je imati i nešto bijele boje na pladnju sa kolačima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...