ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Išleri



Nakon par isprobanih recepata, čini mi se da ću ostati pri ovom. Keksići prema receptu iz knjige "Slastice u Hrvata", a krema kakva se radi za šubarice, bijelu pitu... Meni je to odličan spoj.
Išlere treba raditi dan prije konzumiranja, jer im je toliko potrebno da omekane. Jučer sam ih radila, a danas su predivno mekani.




  Tijesto:
200 g glatkog brašna (tip 550)
140 g maslaca  

70 g šećera u prahu  
1 žumanjak  
3 žlice kakaa 

Krema:
pola litre mlijeka
6 žlica glatkog brašna (vrhom punih)
250 g maslaca
250 g šećera
1 vanilin šećer 

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
4 žlice ulja

U brašno pomiješano sa šećerom i kakaom rukama umrvim maslac sobne temperature, dodam žumanjak, pa umijesim glatko tijesto. Ostavim da umotano u foliju stoji pola sata u hladnjaku, pa ga izvadim, razvaljam na bogato pobrašnjenoj podlozi ili između dvije prozirne folije, pa kalupom vadim oblike. Pečem na pek papiru na 180°C oko 10 minuta maksimalno, ne smiju promijeniti boju u tamnije inače će izgubiti prhkost.
Ohlađene vadim iz pleha, špricom svaki drugi nadjenem kremom, poklopim drugim keksićem, pa stavim na hlađenje da se krema stegne. Priredim čokoladnu glazuru, pa umačem išlere s gornje strane, malo ocijedim i stavim na rešetku ili pek papir da se glazura ohladi i stvrdne. Ako nije dovoljan jedan sloj glazure, ponovim postupak umakanja u glazuru, dok sloj ne bude lijepo ravan. Ako mi ostane kreme, njome  ukrasim išlere odozgo.


Krema se kuha kao puding: 
Brašno, šećer i vanilin šećer pomiješam sa par žlica hladnog mlijeka u glatko da nema grudica. Ostatak mlijeka stavim zakuhati. Kada zakuha maknem sa vatre i nakon minute ulijevam mješavinu brašna i mlijeka i pjenjačom dobro miješam da ne nastanu grudice. Ako se to slučajno dogodi (netko pozvoni, dijete plače, muž zove na mobitel... :)   ) uzmem veliku cjediljku za čaj i procijedim, tako uklonim grudice. Stavim kuhati uz stalno miješanje dok se lijepo ne zgusne.
Ako želim brzo ohladiti kremu, odmah posudu s kremom (metalnu) stavim u hladnu vodu (obično napunim sudoper hladnom vodom) i miješam kremu dok se ne ohladi.
Ako puštam kremu da se sama ohladi, onda ju po površini pokrijem prozirnom folijom (da se ne napravi korica), stavim na nako hladnije mjesto i pustim da se hladi koliko je potrebno. U ohlađenu kremu umiksam pjenasto izmiksani maslac.

Glazura:
Čokoladu natrgati na kockice, dodati ulje, pa otopiti na sasvim laganoj vatri pomalo miješajući. Kad se otopi, maknuti sa vatre i miješati da se poveže u glatku i sjajnu masu. Malo ohladiti, pa umakati išlere. (može se otapati u parnoj kupelji, u toploj pećnici, u mikrovalki, na vrućem radijatoru...)
Ja sam ovaj put na čokoladnu glazuru stavila i crte od bijele čokolade i ulja.



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...